Moderne kubistische villa met strakke lijnen

In Veenendaal, gesitueerd aan de voet van de Amerongse Berg ligt de mooie nieuwbouwwijk Nieuw Salamander. Het plan kenmerkt zich behalve door de prachtige ligging ook door de ruime opzet en grote diversiteit aan woningtypen. HABÉ realiseerde hier deze moderne kubistische villa.

Horizontale belijning

Een fraaie woning met strakke lijnen naar het ontwerp van AGB van Dijk Architecten. Het gevelmetselwerk is voorzien van een Hilversumsformaat gevelsteen, door het smallere en langere formaat oogt deze baksteen elegant en ontstaat er een mooie horizontale belijning. Het gevelmetselwerk is voorzien van een terugliggende doorgestreken voeg.

Hilversumsformaat gevelsteen

Er bestaan veel verschillende steenformaten, deze zijn vaak gerelateerd aan de streek waar de benodigde klei werd gewonnen en de stenen werden gebakken. Voorbeelden hiervan zijn het Waalformaat, Vechtformaat en bijvoorbeeld Rijnformaat. Sommige formaten zijn gerelateerd aan de afmeting, bijvoorbeeld het Liliput formaat of Dikformaat. Een enkel type is genoemd naar de plaats waar deze als eerste is toegepast. Hier is het Hilversumsformaat een bekend voorbeeld van. Het Hilversumsformaat is op verzoek van architect Dudok gemaakt voor het gemeentehuis van Hilversum. Voor het raadhuis zijn zo’n 680.000 speciaal formaat gele bakstenen geproduceerd met de afmetingen van 232x43x113 millimeter.

Eikenhouten voordeur

Het ambachtelijke gevelstucwerk loopt door in de dakrand, welke zijn voorzien van gepatineerd zinken deklijsten en hemelwaterafvoeren. De prachtige eikenhouten voordeur geeft de woning een warme, authentieke look. Eiken buitendeuren ogen warm en gezellig, ze zorgen voor een natuurlijke touch tussen de strakke lijnen en materialen. Een eiken voordeur zorgt voor een unieke blikvanger als entree.

Grote glasoppervlaktes

Deze kubistische villa beschikt over enorme schuifpuien met grote glasoppervlaktes. Door de grote raampartijen is er veel natuurlijk daglicht aanwezig. De dubbele stalen taats- en schuifdeur geven de woning een open en sfeervol karakter, het daglicht wordt verdeeld, waarbij iedere ruimte profiteert van veel natuurlijk licht. Tussen de keuken en de woonkamer is een doorkijkhaard, ook wel tunnelhaard genoemd, geplaatst. Van beide zijden is het genieten van een indrukwekkend vlammenspel.

Gesloten borstwering

De traditionele trapspijlen zijn vervangen voor een schuin oplopende gesloten borstwering, waarachter de trapopgang ligt. Een betonnen trap bekleed met eiken treden, uitgevoerd in Z-model, leidt naar de eerste verdieping. Deze trap is voorzien van een dichte balustrade van hout.

PV-installatie

Op het hoogste platte dak is een pv-installatie gemonteerd. Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk, hebben een lange levensduur, zijn onderhoudsarm en leveren bovendien een besparing op. De woning wordt verwarmd door middel van aardwarmte, heeft een hoge isolatiewaarde en is zonder gasaansluiting gerealiseerd.

Aangename veranda

Naast het grote terras aan de achterzijde van de woning is er achterin de tuin een aangename veranda gebouwd. Een beschutte buitenplek waar voldoende ruimte is om te ontspannen en om te genieten van het buitenleven.