Verbouwing van schuur naar passief kantoorgebouw in Nijkerk

In Nijkerk hebben wij een oude schuur compleet verbouwd tot kantoorruimte. Het bijzondere aan de verbouwing van dit kantoor is dat het helemaal passief is gebouwd. Passief bouwen is energiezuinig bouwen, zodat het huis, of in dit geval het kantoor, zichzelf (bijna) helemaal kan voorzien van warmte en energie. Voor de verbouwing van het kantoor zijn veel natuurlijke materialen gebruikt, zoals leemstuc, isofloc isolatie (gemalen krantenpapier) en ‘waxed wood’. Dit laatste is met was geïmpregneerd hout, dat hierdoor de duurzaamheid van hardhout krijgt. Daarnaast zijn de ramen van driedubbelglas voor extra goede isolatie.

Het proces van passief bouwen

De opdrachtgever van dit project kende ons via buren waar wij acht jaar geleden voor hebben gebouwd. Hij kwam bij ons met een schets van zijn huidige schuur, die hij passief wilde laten verbouwen tot een kantoor. In samenwerking met architect Robert Sol hebben we alle opties besproken en tot een concreet ontwerp gemaakt. De opdrachtgever was erg gecharmeerd van het ecologisch en duurzaam verbouwen, het kantoor is dan ook van top tot teen duurzaam. Tijdens het bouwproces is er een blog bijgehouden over de ontwikkelingen.

Twee jaar later hebben wij ook de woonboerderij van deze opdrachtgever duurzaam gerenoveerd.

Saskia de Jong van Woontlekker bezocht in november ’14 tijdens de jaarlijkse ‘Internationale Passiefhuis Dagen’ het energieneutraal en luchtdicht kantoor. Bekijk hier haar filmpje.