Klassiek bouwen

Klassieke woning met traditionele architecturale details

Eenvoudig en symmetrisch

De klassieke hoofdvorm is vaak eenvoudig. Het ordeningselement is symmetrie en regelmaat. Variabelen zijn het gebouwvolume (denk aan dimensies en kapvormen), de gevelindeling (bijvoorbeeld de raamverdeling) en rijke detaillering (zoals langs dakranden en ramen).

Ontstaan van de klassieke bouwstijl

De architectuur uit de Griekse en Romeinse oudheid (grofweg van de 7e eeuw vóór tot en met de 4e eeuw na Christus) wordt de klassieke bouwkunst genoemd. De bouwkunst uit deze periode kenmerkt zich door het gebruik van (zuilen)orden. Een orde is een vaste combinatie van architectonische vormen, maten en verhoudingen.

Ook valt de classicisme bouwstijl terug te voeren tot de 17e- en 18e-eeuwse vestingstadjes. Met doorgaans hoge huizen met statige, klassiek ingedeelde gevels, waarin verticaliteit overheerst. Met baksteen, witgeschilderde kozijnen en een ornamentiek van bakstenen en bijzondere hulpstukken voor het dak.

Ossenoog raam in een klassiek gebouwde villa
Wit gestuukte klassieke villa

Kenmerken van klassiek bouwen

Wanneer we een klassieke woning bouwen, passen we tegenwoordig details uit het verleden toe. Denk hierbij aan prachtige zuilen, fraai gevelwerk boven de ramen of elegante houten dakgoten die het huis omlijsten. Het interessante aan al deze traditionele elementen is dat, hoewel ze jaren geleden zijn bedacht, ze altijd op de een of andere manier tijdloos blijven.

Klassieke villa met landelijke details in groene omgeving

'Deze stijl heeft bewerkelijke details en meer arbeid ter plekke, geen prefab. Dat zorgt voor een tijdloze uitstraling.'

Hans van Ginkel, eigenaar

Wat deze stijl kenmerkt

  • Symmetrie
  • Zuilen
  • Ornamenten
  • Daklijnen
  • Natuurlijke materialen
  • Ruimtelijke indeling
Klassieke villa met traditionele architecturale details zoals metselwerk en gevelstenen
Hans en Bertus van Ginkel eigenaren van HABÉ

Bent u al overtuigd van de klassieke bouwstijl?