Kubistisch bouwen

Villa in kubistische bouwstijl aan het water

Optimaal ruimtegebruik

Een kubuswoning is een woning die de vorm van een kubus aanneemt. Niet altijd letterlijk een kubus. Er kan gespeeld worden met asymmetrie in de kubistische massaopbouw. Het platte dak brengt verschillende voordelen met zich mee op het gebied van ruimte. Dat resulteert in optimaal gebruik van zowel hoogte als breedte.

Ontstaan van het kubisme

Het ontwerp van een kubistisch huis bouwen is geïnspireerd op het kubisme. Dit is een kunstbeweging uit het begin van de 20e eeuw. Deze stijl kenmerkt zich door scherpe hoeken en geometrische ornamenten. De Tsjechische architecten Jaroslav Fragner en Josef Chochol hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de kubistische architectuur.

Het kubisme, dat zijn oorsprong heeft in Praag, heeft de decoratieve kunsten en architectuur in die stad beïnvloed. Dat leidde tot een herkenbare stijl in kubistisch bouwen.

Kubistische elementen van een moderne villa
Kubistische villa met gestuukte muren en houten garage

Kenmerken van kubistisch bouwen

Een kubistische woning bouwen is zelden saai en vraagt een creatieve aanpak. Door te kiezen voor variatie in gevelafwerking, met bijvoorbeeld (natuur)gevelsteen, stucwerk en houten gevelbekleding, voegen we warmte toe aan de strakke kubusvormen.

De woning krijgt dynamiek en een luxueuze uitstraling door te spelen met diepte, grootte, diversiteit in materialen en veel natuurlijk licht. Het rechthoekige karakter van de woning is een echte eyecatcher. Dankzij de efficiënte vierkante vorm is een kubuswoning energievriendelijker dan de meeste woningen.

Kubistische villa met zwembad en zwevende veranda

'Een stijl van een eenvoudige vormgeving, modern en vaak apart. En een woontype om de binnen ruimtes optimaal te benutten.'

Bertus van Ginkel, eigenaar

Wat deze stijl kenmerkt

  • Strak
  • Modern
  • Transparant
  • Asymmetrisch
  • Creatief
  • Energiezuinig
Villa in kubistische bouwstijl met grote raampartijen en dakoverstek
Hans en Bertus van Ginkel eigenaren van HABÉ

Bent u al overtuigd van de kubistische bouwstijl?