Landelijke woning bouwen

Volledige verbouw van woonhuis in Emst

De charme van landelijke woningen

Bij landelijke woningen denken we al snel aan de woorden: klassiek, vrijstaand, rieten daken en in een groene omgeving wonen. Een beetje stoer en authentiek. Er wordt gebruik gemaakt van de ruimte om het huis heen en de bijgebouwen, zoals een stal, loods of hooiberg. Landelijke huizen zijn niet strak, maar bijvoorbeeld voorzien van veranda’s en erkers.

Een landelijk huis treffen we voornamelijk aan in agrarische omgevingen, waar ze goed passen in de omliggende ruimte. Een voorbeeld van een nieuwbouwhuis in landelijke stijl is de zogenaamde ‘boerderette’. Een boerderette is dus niet van oorsprong een oude boerderij, maar is bij de bouw geïnspireerd op de vormen van toen. Dit type huis inmiddels een favoriete landelijke woning om te laten bouwen.

Ontstaan van de landelijke stijl

Landelijk wonen ontspringt uit een verlangen naar eenvoud en verbondenheid met de natuur. Oorspronkelijk ontstaan in de rustieke streken van Europa in de 19e eeuw, groeide deze stijl uit tot een tijdloze favoriet. Vandaag de dag straalt de landelijke bouwstijl nog steeds de rust en sereniteit uit, die zijn oorsprong vond in idyllische plattelandsomgevingen.

Droomwoning in cottagestijl in Blaricum. Gedeeltelijke kruiskozijnen, zelfs in het ronde raam boven de entree en de luiken in een contrasterende kleur, maken het geheel nog meer passend in de cottagestijl van dit landhuis.
Vrijstaande villa met bijgebouw en hooiberg in Achterveld

Kenmerken van een landelijk huis

Een landelijk huis kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout, steen en baksteen. Die bieden niet alleen een tijdloze uitstraling, maar creëren ook een warme en uitnodigende sfeer. De eenvoudige architectuur met een symmetrische opbouw en traditionele elementen straalt tijdloze elegantie uit.

Grote ramen en deuren dienen zowel functioneel als artistiek, waardoor overvloedig natuurlijk licht binnenkomt en er een verbinding met de buitenwereld ontstaat. Het iconische element van rieten of pannendaken bekroont landelijke woningen, met zowel praktische als karakterversterkende functies. Ze benadrukken de tijdloze charme van deze stijl.

Landelijke villa met rietgedekte kap

'Landelijke bouwstijl: natuurlijke elegantie in tijdloze harmonie.'

Chris van Donkelaar, werkvoorbereider

Wat deze stijl kenmerkt

  • Natuurlijke materialen
  • Authentieke architectuur
  • Rustieke kleurenpaletten
  • Grote ramen en deuren
  • Rieten daken of pannendaken
  • Veranda's en terrassen
Ossenoog raam in kempische villa
Hans en Bertus van Ginkel eigenaren van HABÉ

Bent u al overtuigd van de landelijke bouwstijl?