De klassieke bouw integreert elementen uit het verleden. Door geliefde kenmerken van vroeger toe te voegen aan hedendaagse woningen, lijkt het alsof deze huizen er al generaties lang staan.
Klassiek bouwen
Bij een klassieke woning bouwen, wordt vaak gedacht aan statige villa’s. De majestueuze uitstraling van de klassieke gevel past perfect bij een woning van dit kaliber. Toch is de klassieke bouw ook toepasbaar bij andere soorten woningen. Het draait allemaal om de klassieke elementen die je toevoegt. Het zijn de details die het plaatje compleet maken.
Eenvoudig en symmetrisch
De klassieke hoofdvorm is vaak eenvoudig. Het ordeningselement is symmetrie en regelmaat. Variabelen zijn het gebouwvolume (denk aan dimensies en kapvormen), de gevelindeling (bijvoorbeeld de raamverdeling) en rijke detaillering (zoals langs dakranden en ramen).
Ontstaan van de klassieke bouwstijl
De architectuur uit de Griekse en Romeinse oudheid (grofweg van de 7e eeuw vóór tot en met de 4e eeuw na Christus) wordt de klassieke bouwkunst genoemd. De bouwkunst uit deze periode kenmerkt zich door het gebruik van (zuilen)orden. Een orde is een vaste combinatie van architectonische vormen, maten en verhoudingen.
Ook valt de classicisme bouwstijl terug te voeren tot de 17e- en 18e-eeuwse vestingstadjes. Met doorgaans hoge huizen met statige, klassiek ingedeelde gevels, waarin verticaliteit overheerst. Met baksteen, witgeschilderde kozijnen en een ornamentiek van bakstenen en bijzondere hulpstukken voor het dak.
Kenmerken van klassiek bouwen
Wanneer we een klassieke woning bouwen, passen we tegenwoordig details uit het verleden toe. Denk hierbij aan prachtige zuilen, fraai gevelwerk boven de ramen of elegante houten dakgoten die het huis omlijsten. Het interessante aan al deze traditionele elementen is dat, hoewel ze jaren geleden zijn bedacht, ze altijd op de een of andere manier tijdloos blijven.