Passief of Energieneutraal bouwen

Een ‘passiefhuis’ is een woning die extreem goed geïsoleerd is en optimaal gebruik maakt van de warmte van de zon. Wij noemen dit ‘passief bouwen’ of ‘slim bouwen’. Daarom heeft een passiefhuis bijna geen energie nodig voor de verwarming, slechts twee tot drie m3 gas per vierkante meter woonoppervlak of een paar kuub hout in de winter.

Een passief huis is slim gebouwd met veel binnenruimte in verhouding tot het muuroppervlak. Het bevat vaak grote luifels en overstekken om oververhitting in de zomer te voorkomen. Bij passief bouwen worden er veel nieuwe technieken toegepast om de energierekening zo laag mogelijk te maken. Door middel van slim bouwen krijgt u een comfortabel én energiebesparend huis.

Aangenaam comfortabel wonen

Een passiefwoning wordt als dat kan, gericht naar de zon. Dat betekent veel licht aan de zuidkant en kleine ramen aan de noordkant van HR+++ of zelfs drievoudig glas. Een passief of slim huis is extreem goed geïsoleerd, waardoor het binnen in de zomer én in de winter aangenaam comfortabel aanvoelt. In de winter komt de frisse buitenlucht door het ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) bijna op kamertemperatuur binnen en blijft het in de zomer aangenaam koel, doordat de zomerzon goed buiten wordt gehouden.

Luchtdicht bouwen en ventileren

Net als bij ‘standaard’ huizen worden ook passiefwoningen zo veel mogelijk luchtdicht gebouwd. De eisen voor luchtdichtheid en ventilatie zijn tegenwoordig hoog. Dat vinden wij vrij logisch, want als de warmte op de verkeerde plaatsen weglekt, helpt een dikke isolatie vrij weinig en kunnen grote vochtproblemen ontstaan. Daarom geven wij extra aandacht aan de aansluiting tussen bijvoorbeeld muren en kozijnen en letten wij extra goed op koudebruggen.

Wij kunnen voor u vóór de oplevering een luchtdichtheidstest (“blower door test”) laten uitvoeren, zodat u zeker weet dat uw nieuwe of gerenoveerde huis écht waarmaakt wat wij u beloofd hebben.

Kosten passief bouwen

Op den duur verdient een passiefhuis zichzelf terug. Door de hoogwaardige materialen die gebruikt worden in de bouw en installatie is in eerste instantie het bouwen van een passief huis iets duurder dan de bouw van een ‘standaard’ huis. Echter, vanwege de hoge isolatiewaarde zal de energierekening vele malen lager uitvallen en zijn de maandelijkse lasten dus een stuk minder.

Een passief huis is dus duurzaam, maar een duurzaam huis hoeft niet altijd passief te zijn. HaBé heeft inmiddels al heel wat ervaring opgedaan met “passief” of “Slim” bouwen. Neem contact met ons op om te zien
wat wij voor u kunnen betekenen!

Mijn bouwfase Meer voorbeelden

Projecten

Waarom HaBé

 • Altijd 1 aanspreekpunt

  U heeft altijd één aanspreekpunt gedurende uw project.

 • Vertrouwd verbouwen

  Wij zijn lid van Bouwend Nederland en zijn gecertificeerd door BouwGarant.

 • Duurzaam & ecologisch bouwen

  Gedegen kennis van duurzaam, passief en ecologisch bouwen.

 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding

  Wij leveren kwaliteit voor een realistische prijs.

 • Vakbekwaam & hecht bouwteam

  Al meer dan 20 jaar werken wij samen met grotendeels hetzelfde team.

 • Realistische planning

  Wij werken met een strakke én realistische planning, zodat u altijd weet waar u aan toe bent.

Realisatie door: Webvriend
Alle foto’s en teksten op deze website zijn eigendom van HaBé Bouwen in Stijl. Deze mogen niet worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Habé Bouwen in Stijl.
error: Inhoud is beschermd.